Chci být v kondici, dobře vypadat a cítit se skvěle – zn. efektivně

Když je člověk v dobré kondici, vypadá dobře a když se cítí skvěle, obvykle je také ve vynikající kondici, a to ať už fyzické či psychické. Psychický i fyzický stav spolu úzce souvisí. Jen těžko se budete po fyzické stránce cítit dobře, když po psychické stránce budete na dně, a to samé platí naopak. Efektivní bude vše jen tehdy, vytvoříte-li si k tomu všemu vhodné podmínky.

Všechno začíná a končí v hlavě

Chcete-li zhubnout či nabrat svalovou hmotu, abyste se cítili dobře a byli sami se sebou konečně spokojeni, musíte začít řešit nejen jídlo a pohyb, ale také nastavení v hlavě. I když budete dodržovat zásady zdravého životního stylu a dostatečně cvičit, může stát, že se prostě nic dít nebude, jelikož hlava bude toto vaše úsilí bojkotovat.

brain-1773892_1280

Je to především stres, který často snahy maří. Člověk zažívá stresové situace dnes a denně – nárazově v práci, v rodině anebo se stresuje permanentně tím, že by chtěl vypadat dobře, dělá hodně pro to, aby vypadal k světu, ale přesto se mu nedaří. Proč? Protože sám sobě nevěří. To, co v zrcadle vidí, považuje za nepřítele, nenávidí sebe a své tělo. Odhodlání dělat něco se sebou je zajisté zapotřebí, ale nezbytné rovněž je být přítelem sám k sobě. Základem je naučit se svému tělu naslouchat a pochopit jeho procesy.

K vysněné postavě je potřeba se (zdravě) projíst

V neposlední řadě je velmi důležité jídlo. Žádné diety, žádné hladovění, ale skutečné jídlo a připravte se na to, že ho bude hodně. Lidé dělají velmi častou chybu s dietami. Když chtějí zhubnout, omezí jídlo. Jedí zkrátka málo, a i když třeba opravdu zhubnou, nakonec se stejně dostaví jojo efekt. Proč? Protože začali normálně nebo prostě více jíst.

food-2158540_1920

Diety jsou zkrátka hloupost. Nejsou trvale udržitelné. Člověk se nemůže donekonečna omezovat, potlačovat své chutě a ignorovat, co se mu tělo snaží naznačit.

Chcete-li opravdu zhubnout, musíte si nastavit stravovací návyky tak, aby pro vás byly trvale udržitelné. Nesmíte to považovat za dietu, protože to dieta není.

Bílkoviny, sacharidy a tuky

Myslíte-li to se změnou vážně, o této svaté trojici toho ještě hodně uslyšíte a přečtete. Bílkoviny, sacharidy a tuky jsou makroživiny, bez kterých se tělo neobejde, anebo obejde, ale ne lehce a ne dlouhodobě. Pokud chcete být zdraví jak fyzicky, tak psychicky, musíte mít dostatečný přísun všech třech složek. Bílkoviny jsou nezbytné pro tvorbu svalové hmoty, sacharidy pro správnou funkci centrálního nervového systému, tuky pro udržování buněčné membrány, jsou zdrojem energie a pomáhají rozpouštět vitamíny rozpustné v tucích.

Jak ale vědět kolik čeho sníst?

Už jste někdy slyšeli o bazálním metabolismu? Bazální metabolismus máme každý úplně jiný. Záleží na věku, pohlaví, tělesných proporcích, zaměstnání a frekvenci a intenzitě cvičení. Bazální metabolismus je množství energie vyjádřené v kcal, které tělo potřebuje pro své životní funkce. Toto množství musíte zkrátka sníst, aby vaše tělesné pochody mohly správně fungovat. I když budete celý den ležet a vaší jedinou aktivitou bude procházka na toaletu či přepínání televize, vaše tělo tuto energii potřebuje. A ne, neuloží si ji do tuků. Přibližný bazální metabolismus si můžete vypočítat buď ručně, anebo pomocí internetové kalkulačky, kterou naleznete například zde.

Možná se vám bude hodit, když budete vědět, že 1 gram bílkovin má 4 g kcal, 1 gram sacharidů má také 4 g kcal a 1 gram tuku má 9 kcal.

Počítat či nepočítat?

Ze začátku je dobré, když budete vědět, jaké hodnoty které jídlo má. Až se do toho dostanete, nebudete striktní počítání potřebovat, ono to na druhou stranu opět může stresovat. Mnoho lidí však na začátku svých snah zjistí, že jedli velmi málo, takže pozitivní zprávou pro ně bude, že mohou jíst mnohonásobně více. Často mívají i problém všechny ty porce ujíst. Častokrát také mívají strach tolik jídla jíst, jelikož zkrátka nevěří, že takovým množstvím jídla se dá zhubnout. V počítání vám pomohou chytré aplikace k tomuto účelu určené, například MyFitnessPal.

Možná ze začátku přiberete

Nutno upozornit, že ze začátku, když začnete správně jíst, něco málo přiberete. A víte co? Je to úplně normální reakce. Váš metabolismus je věčným dietováním a nejedením zpomalený a musí znovu začít pracovat. To bude, nebojte, ale chce to svůj čas.

Hlavně se nebojte jíst, věřte v sebe samé, budete tak v pohodě a ono to všechno ostatní přijde samo.

Napsat komentář