Korzetová mánie: Blbost nebo na tom něco je?

corset-1330777_960_720Korzet neboli šněrovačka, se v šatnících žen objevuje již od 16. století. Korzet dokáže minimalizovat nedokonalosti a maximalizovat tak přednosti. Ženám zúží pas, zvýrazní poprsí a boky. Jo, ale jenom na chvíli, lépe řečeno ve chvíli, kdy jej nosíte. Hubnutí takto nefunguje. Korzetem nezhubnete. Korzetem na čas utlačíte orgány, takže vypadáte štíhlejší. Musíte ho ale nosit pořádně dlouho, aby si člověk něčeho všiml. Anebo naopak zhubnete, ale to proto, že do sebe jídlo kvůli stlačenému žaludku prostě nedostanete. Že maximalizujete jeho účinek, když v něm budete cvičit? Ale prosím vás. Že jej používáte k silovému tréninku místo klasického opasku, protože v něm cítíte větší oporu? Holky, chcete mít jednoho dne ještě děti? Jo? Tak s tím raději přestaňte. Tolik ve zkratce. Zajímá vás omáčka? Čtěte potom dál.

Nutno poznamenat, že korzety nejsou pouze ženskou doménou, ale nosili a nosí je v menší míře i muži, kteří stejně jako ženy, touží po útlejším pase. Korzet má totiž nejen okamžitý estetický efekt, ale postupným utahováním korzetu lze dosáhnout skutečně užšího pasu. Nutno však upozornit, že se tak může dít na úkor vašeho zdraví. Korzet se velké popularitě poslední roky těší především díky celebritám, které fotografie sebe samých v korzetech zveřejňují na sociálních sítích a svým fanouškům jejich koupi doporučují. Korzet je oblíbeným doplňkem mnoha žen, ať už se snaží o trvalejší zeštíhlení pasu, anebo potřebují pouze pro určitou příležitost vyhladit faldíky a zúžit pas. Korzety neminuly ani fitness svět, přičemž jejich nositelky jsou často bikini fitness soutěžící anebo dívky, které takto chtějí vypadat. Ať už se chystají na soutěž či nikoli, jedno mají společné – touhu po postavě ve tvaru přesýpacích hodin. Anebo provizi z prodeje korzetu.

 

Jak se korzetech zorientovat?

V angličtině u korzetů narazíte na pojem waist training. Do češtiny bychom to přeložili jako trénování pasu, přičemž jeho nositelé se snaží dosáhnout trvalé změny (zeštíhlení) obvodu pasu. Existuje mnoho druhů korzetů a každý se liší v závislosti na výrobci. Čím více ocelových kostic korzet má, tím více stahuje. Vysoce stahovací korzety mají okolo 25 kostic, zatímco takové latexové korzety na cvičení cca 10 kostic. Velmi záleží na tom, co od korzetu nositel očekává. Některé ženy korzety nosí na různé slavnostní příležitosti jen párkrát do roka. Jsou však také ale takové ženy, které nosí korzety denně několik let, čímž se snaží svoji postavu úplně změnit. To se jim ale nikdy nepovede, tedy snad jen, kdyby korzet nosily až do své smrti.

Zeštíhlující latexové korzety, které se dají v České republice koupit, slibují při osmi hodinovém každodenním nošení snížení až o 4 střihové velikosti do šesti týdnů. Dalším benefitem má být, že díky korzetu sníte mnohem méně jídla, než bez něj, protože stláčí žaludek a i když budete pociťovat hlad, mnoho jídla do sebe nedostanete.

Latexové korzety na cvičení mají zefektivnit kardio trénink a dle deklarace výrobce, jeho nošení při cvičení ovlivňuje tělesnou teplotu, čímž podporuje pocení a napomáhá tak odplavení toxinů z nositelčina těla, přičemž tento proces má pomáhat lepšímu spalování tuků.

To si výrobci dělají srandu, nebo to myslí doopravdy vážně?

 

V opozici

V souvislosti s touto módní vlnou se současně vyrojily ilustrace poukazující na to, co se s tělem a vnitřnostmi děje při dlouhodobém nošení korzetu. Výrobci a prodejci své korzety hájí a tvrdí, že tyto novodobé zeštíhlující korzety nejsou totéž, co korzety klasické šněrovací. Latexové zeštíhlující a fitness korzety jsou oproti těm klasickým prý pohodlnější a nejsou tak agresivní. Odpůrci korzetů varují však před všemi druhy korzetů, protože všechny korzety fungují na bázi komprese středu těla, a tudíž i orgánů. Přirovnávají přitom tělo k tubě pasty, kterou stlačí uprostřed, přičemž na obsahu tuby ukazují, co se děje s vnitřnostmi při používání korzetu. Stlačený prostředek bude tenký, zatímco zbytek se uchýlí do horní a do spodní části tuby, stejně tak jako vaše orgány.

WaistTrainers-1200x630

Zdroj obrázku: https://www.girlsgonestrong.com/blog/pregnancy/pelvic-floor/waist-trainers/

Na co si dát pozor?

Korzety mohou omezovat v dýchání, jsou-li příliš natěsno utažené. V důsledku sníženého průtoku krve z a do srdce, může způsobovat také závratě a mdloby.  Tím, že se změní poloha vnitřností, může být snížena absorpce živin z jídla během trávícího procesu. Vnitřnosti potřebují dostatek místa, aby dokázaly potravu správně zpracovat a jestliže je bude korzet příliš stláčet, může narušit jejich normální trávící proces. Velmi časté jsou také pohmožděniny žeber. Přílišný tlak na pánevní dno může vyvolat problémy s inkontinencí, či výhřez pánevních orgánů. Zvláště ohroženy jsou pak ženy po několikanásobných porodech. Ve velmi častých případech jsou to právě ženy po porodu, které se prostřednictvím korzetu snaží dostat zpět ke své původní postavě.

 

Korzet na cvičení

Mnoho žen v korzetu cvičí a právě k tomu jsou dle výrobce určeny fitness korzety na cvičení, ale jak již bylo výše zmíněno, mají sloužit pouze k zefektivnění kardio tréninku. Často si však ženy pletou korzet s fitness opaskem a v korzetu dokonce zvedají těžké váhy, kde poranění pánevního dna v korzetu je o to riskantnější. Korzet není totéž co fitness opasek, ten totiž při správném použití neoslabuje abdominální stěnu, ale naopak při zatížení ji lépe aktivuje. Korzet přebírá podpůrnou funkci svalů středu těla, a jelikož tyto svaly nejsou zapojovány, ochabují. Dokonce na některých zahraničních webech se o waist trainingu dočtete, že byste jej neměli praktikovat, nemáte-li dostatečně silný střed těla. V opačném případě varují před poškozením vnitřních orgánů či podlitinami.

Správné dýchání je při cvičení velmi důležité, nicméně korzet vám nikdy nedá takový komfort dýchání, jako kdybyste cvičili bez něj.

 

Nic netrvá věčně

Chcete-li s korzetem dosáhnout viditelných výsledků, musíte korzet nosit téměř denně a v závislosti na cíli, kterého chcete dosáhnout, to může trvat měsíce nebo klidně roky. Krátkodobé nošení má efekt pouze v momentě, kdy korzet na sobě máte. Každý jsme jedinečný, a proto se výsledky u každého dostaví také jinak. Menší změny můžete pozorovat při desetihodinovém nošení 5 dnů v týdnu již po třech měsících. Opět zde však záleží na mnoha faktorech a na stavbě těla nositele. Abyste si však výsledky udrželi, je nutné korzet pravidelně nosit. Jestliže totiž korzet pověsíte na hřebík úplně, obvod vašeho pasu se zanedlouho vrátí ke svým původním rozměrům. Dokonce i pas Cathie Jung, která nosí korzet 24 hodin denně a její obvod pasu je stejně úzký jako sklenička majonézy, by se vrátil do původní velikosti, kdyby přestala korzet nosit.

Sečteno podtrženo

Tento článek jsem se snažila sepsat maximálně objektivně a brát ono trénování pasu vážně, třebaže jsem a priori k této praktice byla skeptická. Beru však na vědomí, kolik dam ve fitness centrech tuto pomůcku při cvičení používá a že i někteří trenéři jejich „pomoc“ schvalují. Jednou jsem zaslechla rozhovor nositelky korzetu s chlapcem ve fitness centru, který se jí ptal, k čemu je ten korzet vlastně dobrý a v čem je jiný, než klasický opasek. Její odpověď byla: „Chrání to víc záda, když zvedám těžší váhy, víš?“ Sečteno podtrženo, věřím, že je více takových dívek, které se domnívají, že korzet jejich záda chrání, ale že je však ve skutečnosti oslabuje, netuší. Že zvedáním těžkých vah s korzetem vystavují své pánevní dno poranění, by je snad ani nenapadlo. Správná funkce pánevního dna je esenciální pro každou ženu, která netouží například po problémech s kontinencí a naopak si jednoho dne přeje přivést na svět dítě.

To, že je někdo slavný, nebo soutěží v bikini fitness, neznamená ještě, že má pravdu. Shodneme se zřejmě na tom, že pravdu mají lékaři, kteří před korzety varují a označují jejich dlouhodobé nošení za holý nerozum. A propos, tím, že se určitá část těla více potí, znamená, že z těla je více odváděna voda, ne tuk. Tím, že budete nosit korzet, tuk neztratíte, jen jej přerozdělíte. Možná zhubnete, to ano, avšak díky příliš stlačenému žaludku, který vám nedovolí přijímat velké porce jídla. Jediným klíčem k dokonalé postavě skutečně zůstává staré, nicméně miliony jedinci ověřené, pravidelné cvičení a správná životospráva.

Takže odpověď na otázku v nadpise? Je to blbost?

Není to blbost, pokud chcete být pohádkovou nevěstou v korzetových svatebních šatech nebo zkrátka chcete, aby vám to jeden večer stáhlo pas. Není to blbost, pokud je korzet součástí erotického prádla. Je to blbost, jestliže si myslíte, že díky němu budete mít napořád úzký pas ve tvaru přesýpacích hodin.

Takže? Jaké jsou argumenty nejsilnějšího kalibru proč korzet nenosit?

  • Děti, jestli je chcete někdy mít, můžete mít s problém s jejich donošením.
  • Vaše vnitřnosti vám děkovat rozhodně nebudou.
  • A vůbec, stejně to nefunguje natrvalo.

 

 

 

 

2 komentáře: „Korzetová mánie: Blbost nebo na tom něco je?

  1. Pingback: Ukázky mých textů – Jana píše

  2. Pingback: Potím se, tedy hubnu: Hubnutí pocením -

Napsat komentář