Bramborová šťáva

Kutálí se ze dvora,
takhle velká brambora.
Neviděla, neslyšela,
padá na ni závora.
Kam koukáš ty bramboro?
Na tebe, ty závoro!
Kdyby tudy projel vlak,
byl by z tebe bramborák.

Velikánská brambora

Toto je oblíbená básnička mé malé neteře Natálky a vlastně i moje. Co vás napadne, když se řekne brambora? Mě hned na paměť vyskočí tato říkanka a vždy si pomyslím, že kdyby se z té velikánské brambory stal bramborák, byla by to ohromná škoda.

K bramborám jsem měla dlouhou dobu averzi, protože jsme je co úterý a čtvrtek měli na oběd ve školní jídelně, občas byly mrazem políbené a tudíž odporně sladké a na to omáčka zvaná Tokáň, vždy jsem si řekla potkáň (u nás doma se potkanům říká skutečně potkáň) a bylo vymalováno. Brambory jsem po talíři rozházela, omáčku rozmazala a celé to dílo odnesla na odkládací stolek. Paní kuchařka setřela talíř gumovou stěrkou a navrstvila krmě na další horu potkáňů, zvláštní, že vždy, když jsme měli tento typ pokrmu, byla hora o poznání větší. A zaručeně si nikdo nechodil přidávat!

My ale nebudeme polemizovat o maďarském pokrmu Tokáň (který je jistě v maďarských končinách k neporovnání s tím v našich školních jídelnách), ani o potkáních nebo o vařených bramborách, ale o zdravotních benefitech syrových brambor. Ano, čtete správně SYROVÝCH, a ne, skutečně nejsou jedovaté, ba právě naopak! 🙂


UPOZORNĚNÍ: Třebaže jsou zralé syrové hlízy velmi zdravé, ten zbytek nikoli! Brambory totiž obsahují jedovatý alkaloid solanin (toxický nervový jed), který se nejvíce vyskytuje v květech, plodech a klíčcích. Nejjedovatější bývají staré a zelené brambory. Budete-li ale jíst zralé syrové  brambory, otrava vám nehrozí! Při požití těch zelených ale ano, jedna vás však otrávit nedokáže. Jak se otrava projevuje? Typické jsou bolesti hlavy, nevolnost, bolest břicha, malátnost, v nejhorším případě předávkování solaninem může vést až ke smrti.


Co je to? Co je to solanin?

Solanin plní funkci ochranáře rostlin před škůdci a má fungicidní a insekticidní účinky. V časech minulých se solanin používal jako prostředek k léčbě bronchitidy, astmatu a epilepsie. Maximální povolená koncentrace solaninu v konzumních bramborech je 200 mg / 1 kg hlíz. V České republice se pěstují brambory, které mají koncentraci solaninu 20 – 150 mg / 1 kg hlíz. Odrůdy s vysokým podílem solaninu jsou u nás zcela cíleně z pěstování vyřazovány, takže v praxi nehrozí že by došlo k překročení maximální povolené koncentrace. Nemusíte se však solaninu bát jako čert kříže, neboť paradoxně jde i o nositele chuťových vlastností, bez kterých by brambora nechutnala vůbec bramborově.

Až čtvrtinu hmotnosti jedné brambory představují škroby, a to prosím hovoříme přímo o kalorické bombě. Brambora tepelně upravená je velmi dobře stravitelná a sliny její škrob začínají enzymaticky rozkládat na cukry již v ústech, to znamená, že podržíte-li v ústech uvařenou bramboru, zakrátko vám toto sousto zesládne. Brambory se podílejí na tvorbě vitamínu B12 ve střevě a účinně snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Jedna, dvě, tři, čtyři, pět
cos to, Janku, cos to sněd?
Brambory pečený,
byly málo maštěný.

V případech, kdy si chcete udržet hezkou postavu je přímo žádoucí, aby brambory nebyly „maštěný“. Přítomný tuk totiž způsobí zpomalení trávení jídla, a to samozřejmě včetně brambor. Trávené škroby z brambory se velmi pomalu dostávají do krve a až poté dochází řada na tuk, což bývá již v klidových okamžicích, kdy jej zachycují tukové buňky, a to pak vede k nevzhledným celulitidovým ďolíčkům, špekům a jiným tukovým poduškám.

Nebojte se neznámého

Čerstvá šťáva ze syrových brambor nepatří k těm nejlepším, co jsem kdy vypila, ale zaručeně ne k nejhorším. Už jsem zkoušela i šťávu z cibule, a to je panečku nápoj pro fajnšmekry, ale o tom někdy jindy.

Čerstvá šťáva z brambor v sobě skrývá lehce stravitelné přírodní cukry, třebaže bramborová šťáva sladká není. Díky vysokému obsahu sodíku, síry, fosforu a chromu vám dokáže velmi účinně vyčistit zaneřáděnou pleť. Když vám bramborová šťáva nebude příliš šmakovat, můžete si ji smíchat například s mrkví. Já osobně ji piji jen tak a po malé chvíli, co si odtrpím tu nedobrou chuť ze začátku, mám v puse pocit, jako bych pojedla hranolky. No fakt! 🙂

Určité studie také poukazují na fakt, že šťáva z brambor velmi dobře účinkuje při zánětu slinivky břišní, onemocnění ledvin, při diabetu a vysokém krevním tlaku.

A co víc! Bramborová šťáva do boje vyzývá i nádory a rakovinu samotnou! Zvláště v červených a fialových bramborách se nachází opravdu vysoké množství antokyanů, které mají tu úžasnou vlastnost, že zastavují růst rakovinových buněk. Žluté a oranžové brambory zase obsahují vysoké množství zelaxantinu, díky němuž budete vidět stejně dobře jako rys!

Co je to?Co jsou to antokyany?Šťáva z červeného zelí

Antokyany se velmi vyskytují právě v přírodě – díky nim jsou pomněnky tak pomněnkově modré a červené zelí tak fialově zbarvené. Z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že šťáva z červeného zelí je naprosto luxusní záležitostí pro oko, ta barva, to je jednoduše dokonalost sama, chutí také nepatří k něm nejhorším. Inu, potěšte své oko také!

Protože je bramborová šťáva alkalická, bezvadně působí na zklidnění gastrointestinálního traktu, odstraňuje trávící potíže, pomáhá při léčení dráždivého střeva a také při hojení žaludečních vředů.

Syrové brambory vám zlepší kontury!

Jaká kouzla zvládnou s vaší pletí?

  • Odstraní skvrny na pleti.
  • Eliminují spálení od slunce.
  • Bojují proti vráskám.
  • Odstraňují kruhy pod očima.
  • Bojují proti opuchlým očím a unavené pokožce.
  • Zesvětlují pleť.
  • Znesnadňují vaší pleti zestárnout.
  • Vhodné na suchou pleť.
  • Vhodné proti cheilitidě.

 A co vaše vlasy?

  • Zabrání vypadávání.
  • Na suché vlasy.
  • Proti šedivění vlasů.

A co dál? Zdaleka to není o bramborové šťávě vše, mrkejte! 

  • Bramborová šťáva má výjimečné protizánětlivé účinky, které účinně bojují například proti artritidě a dalším formám zánětlivých onemocnění a proti zádovým a kloubovým bolestem.
  • Díky bramborové šťávě zlepšíte cirkulaci v každičké části vašeho těla.
  • Poradí si s ekzémy a akné.
  • Pomáhá ke krásné štíhlé postavě – stačí ráno před snídaní vypít jeden šálek bramborové šťávy a pak až večer přibližně 2 – 3 hodiny před tím, než půjdete spinkat.
  • Vaše tělo vyčistí od kyseliny močové.
  • Snižuje cholesterol.
  • Bramborová šťáva je velmi levný detoxikační prostředek, v Japonsku jí například léčí hepatitidu (zánět jater).
  • Zlepšuje trávení a pomáhá tak při zácpě.
  • Zmírňuje vředové bolesti.
  • Má mírně projímavé účinky, a proto je bramborová šťáva považována za přírodní projímadlo.
  • Zabraňuje tvorbě vápenatých kamenů v močových cestách.

Jaké zdraví prospěšné bohatství bramborová šťáva vlastně ukrývá?

  • Vitamíny A, C, D, E, K, B6, B12
  • Zeaxantin
  • Thiamin
  • Riboflavin
  • Niacin
  • Kyselina listová
  • Kyselina pantotenová
  • Cholin
  • Betanin
  • Vápník
  • Zinek
  • Hořčík
  • Draslík
  • Železo
  • Zinek
  • Bílkoviny
  • Měď
  • Selen
  • Mangan
  • Sodík
  • Fosfor
Advertisements

One thought on “Bramborová šťáva

  1. Pingback: Višňová šťáva | Zdraví mě baví

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s