Višňová šťáva

Višně„Seš jak babka Višňačka“ pošklebovala se mi kamarádka, když jsem se k ní blížila ověšená taškami. Nikdy jsem se nezeptala na historii babičky Višňačky, ale vždy jsem si představila unavenou višeň uklánějící se k zemi pod tíhou jejích ratolestí – rudorudých višní. Nikdy před tím jsem višně nijak zvlášť nepojídala, krom maminčiny skvělé višňové marmelády. Letos je tomu ale jinak! Od té doby, co je mým parťákem odšťavňovač, nenechám jediný plod naší zahrady napospas špačkům! Višňová šťáva není pochopitelně lahodně sladká, ale zato lahodně kyselá! 

Věděli jste, že neexistuje jen jeden jediný druh višně, ale skoro 300 odrůd? Nachází se v nich opravdu vysoké množství minerálních látek, jako je jód, železo, hořčík či draslík. Jód vám ulehčí od obtíží spojených se štítnou žlázou. Díky ovocným kyselinám obsaženým ve višních podpoříte váš imunitní systém a draslík vás rozhodně nenechá zavodnit, ba právě naopak – má prokazatelné odvodňující účinky, zaručí vám krásnou pokožku a dopomáhá ke správné funkci kardiovaskulárního systému.

Zdraví prospěšné látky nacházející se ve višních účinně bojují se záněty, a to včetně rakoviny, kardiovaskulárními chorobami, metabolickým syndromem či Alzheimerovou nemocí. Ve višních se nachází antokyany, které najdete také například v bramborové šťávě. Tento druh ovoce je však, co se týče antokyanů, jakýmsi nadovocem, neboť obsahuje takové antokyany, které žádné jiné ovoce, na antokyany rovněž velmi bohaté, jimiž jsou například borůvky, neobsahuje. Višně v sobě skrývají opravdu vysoké množství fenolů, a to mnohem více, než višním příbuzné třešně.

Věděli jste, že se višně nachází na 14. místě z 50 potravin s nejvyšším obsahem antioxidantů?

Jste náruživí sportovci? Pak byste bezesporu měli pojídat hodně višní!

Všeobecně se ví, že při velmi intenzivním, anebo příliš dlouhém cvičení, dochází k poškozování svalstva, které způsobuje oxidační stres, zánět či bolesti. Tím jak člověk stárne, ubývá mu sil – tomuto zcela přirozenému procesu se říká sarkopenie, neboli česky ubývání svalové hmoty. Třebaže se této tělesné reakci dá předejít cvičením, bolesti po cvičení můžete s přibývajícím věkem zaznamenat o to intenzivněji, ba dokonce i po delší dobu. Antokyany z višní o poznání snižují zánětlivé bolesti, to bylo ostatně dokázáno při pokusech na krysách a rovněž kladné výsledky bylo možné změřit na snížení poškození svalstva u velmi často trénovaných koní, když jim byla podávána višňová šťáva.

Testy na lidech byly rovněž velmi úspěšné. Jedné skupině běžců bylo týden před výkonem podáváno 335 ml višňové šťávy a druhé skupině placebo nápoj. Obě skupiny pak po závodě potvrdily bolesti svalstva, nicméně ti běžci, kteří pili týden před závodem višňovou šťávu, vykazovali mnohem menší bolestivé stavy, než ti, kteří višňovou šťávu nepopíjeli.

Višňová šťáva

Co je to?

Co je to oxidační stres?
Živiny v procesu vytváření energie oxidují, přičemž výsledkem není pouze energie, ale také vedlejší produkty, a to volné radikály. Jestliže volné radikály nad antioxidanty převládají, nazýváme tento stav oxidační stres. A co ty zlé volné radikály vlastně dělají? Poškozují buňky. Dá se proti nim však bojovat, a to za pomoci antioxidantů. Některá onemocnění jsou dokonce vyvolávána volnými radikály – ateroskleróza, onemocnění rakovinového typu, poškození plodu, různé záněty či poškození svalů. To, že jsme čím dál častěji nemocní je projevem nahromaděných volných radikálů v našem organismu a neschopností likvidovat je vlastními obrannými mechanismy. Nadbytek volných radikálů se uvnitř nás shlukuje nejen tím, že dýcháme kyslík, ale také kouřením, vdechováním výfukových plynů, tím, že jíme potraviny obsahující různé chemikálie, že se vystavujeme UV záření či elektromagnetickému smogu. A právě, když příliš hodně trénujete, do organismu se dostane o to víc kyslíku a zákonitě se tvoří i volné radikály. To, že vás pak i několik dní po náročném sportovním výkonu bolí svaly, je projevem poškození buněk volnými radikály. Nepodceňujte proto přísun dostatečného množství antioxidantů, jinak si můžete totiž ublížit! Není však antioxidant jako antioxidant a ne jakýkoli antioxidant zmůže odstranit jakýkoli volný radikál. Naše tělo je však stroj dokonalý a na straně druhé dokáže zčásti volné radikály i využít – bílé krvinky jimi zabíjí kvasinky, parazity či mikroorganismy, ba dokonce volné radikály umožňují i oplodnění vajíčka.

Věděli jste také, že višně chrání vaše klouby? Že ne? Tak teď to už víte. Višně mají skvělé protizánětlivé účinky na rozdíl od tradičních medikamentů na artritidu, nezatěžují váš organismus žádnými vedlejšími účinky. Dle zahraničního zdravotnického magazínu Osteoarthritis and Cartilage višňová šťáva zmírnila bolesti u 58 pacientů s mírnou až střední gonartrózou (námahová bolest kolenního kloubu).

Trpíte nespavostí? A víte že se trápit už nemusíte? Že sladké sny vám paradoxně přinese kyselá višňová šťáva? Testem bylo prokázáno, že lidé, kteří pili po dobu dvou týdnů višňovou šťávu dvakrát denně, spali o 84 minut déle, než když jim byla podávána placebo šťáva. A čím je toto způsobeno? Višně jsou velmi bohaté na melatonin, hormon zodpovědný za ospalost a aminokyselinu tryptofan, kterou tělo využívá k vytváření ještě více melatoninu. A co víc! Antokyany přítomné ve višních zpomalují rozklad tryptofanu, čímž spánek prodlužují.

Jestliže vás trápí dna (artritida, která vzniká usazováním příliš velkého množství kyseliny močové ve tkáních a způsobuje intenzivní bolesti a otoky), pijte višňovou šťávu! Studie, která byla prováděna na dobrovolnících se dnou prokázala, že pití višňového koncentrátu zředěného s vodou snižuje hladinu kyseliny močové. Výzkumníci hlavní zásluhu připisují opět přítomným antokyanům.

Višňová šťáva zabraňuje rakovinovému bujení díky velmi mocným antioxidantům, které bojují proti volným radikálům v těle. Flavonoid kyanidin ze skupiny antokyanů zabraňuje rakovinovým buňkám růst. Čím tmavší pigment višně mají, tím větší moc antokyanů se v nich ukrývá.

Pojďme se na višně povívat trochu detailněji

Ve višních se nachází doporučená denní dávka vitamínů a minerálů v těchto hodnotách:

  • 26 % vitamínu A
  • 17 % vitamínu C
  • 3 % vitamínu K
  • 2 % tiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6, kyselina listová, kyselina pantothenová
  • 6 % manganu
  • 5 % draslíku, mědi
  • 2 % vápníku, železa, hořčíku, draslíku,
  • 1 % fosforu

Obsahují: 50 kcal, přičemž: 44,1 kcal  cukry; 2,5 kcal tuky; 3,4 kcal bílkoviny.

Na višních se voda podílí až 86,1 % podílem.

Ve 100 gramech těchto kyselých pokladů naleznete:

  • 0,3 g tuku
  • 0,1 g nasycených tuků
  • 0,1 g nenasycených mastných kyselin
  • 0,1 g polynenasycených tuků
  • 44 mg Omega-3 mastných kyselin
  • 46 mg Omega-6 mastných kyselin

Tak ještě jednou a ve zkratce o tom, co všechno višně umí 🙂

  • Podporují a udržují zdravé klouby.
  • Zvyšují schopnost vykonávat každodenní činnosti.
  • Podporují zdravý kardiovaskulární systém.
  • Podporují zdravý imunitní systém.
  • Přítomný melatonin podporuje mozkové funkce a zdravý spánek.
  • Poskytují rychlou úlevu pro svaly po náročném sportovním výkonu.

Můj názor

Višňová šťáva je prostě mňam! Nikdy jsem višně ve velkém nejedla, za celou sezónu mi stačily tak dvě, maximálně tři višně a kdybych je za celé léto neměla, tak mi to vůbec nevadí. Jak je to teď? Teď mi denně stačí tak dvě, maximálně tři kila višní, které poctivě na vypeckovávači vypeckuji a poté odšťavním. Šťávu nutím pít i rodičům, neboť maminka trpí problémy se zády a tatínek vysokým krevním tlakem. Mě osobně višňová šťáva uklidňuje a opravdu je bezvadná, jestliže rádi sportujete. Já běhám, jezdím na kole a kolečkových bruslích a třebaže mám ve zvyku se často sportem zničit, díky višňové šťávě mě svaly vůbec nebolí. Je jen obrovská škoda, že sezóna višní je tak krátká. A co víc! Ještě k tomu musíte být rychlejší než špačci! Tento rok jsem jim ale nedala šanci.

P.S.: Čím tmavší višně, tím jsou sladší, ale to určitě víte. 🙂

Višně

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s