Co jste možná nevěděli o melounové slupce a proč ji jíst

Meloun Vy ještě vyhazujete slupky od melounů? Já tedy už ne! A až vy budete vědět, to co vím já, nebudete je vyhazovat taky (anebo se alespoň zamyslíte nad tím, že je sakra škoda takovou vitamínovou bombu vyhazovat jen tak vniveč)! 

Nedostatečně důkladně kousaný ohryzek od jablka, nebo mnoho červeného na měsíčku melounu, tím jsem ještě do nedávna zarážela trn tatínkovi do oka. Ale co jsem měla dělat, když mě ta dužina úplně dole moc nechutnala, protože nebyla už tak sladká oproti zbytku melounu a občas jsem kousla do toho zeleného, které mi nechutnalo už vůbec. Zato tatínek vždy jablko i meloun precizně okouše div, že ohryzek nesní celý a slupku od melounu jakbysmet! To slepičky byly jiné, ty z mých „pohnusků“ měli vždy náramnou radost. Vždy když otevřu branku, natěšeně mě, mé milé sestry, vítají div, že mi prsty neuklovají. Teď se ale pro změnu táta chytá za hlavu, že meloun jím až příliš důkladně. Sním jej totiž úplně celý, a to i se slupkou! 🙂 Proč? Zkrátka jsem se dozvěděla, že je velmi zdravá. Slovo jím jej celý není až tak úplně přesné. Coby nadšená odšťavnitelka slupku odšťavním a věřte nebo ne, z relativně malé půlky melounu dostanu jeden litr šťávy, a to prosím, jen ze slupky! A jak to chutná? Není to to vůbec hrozné, zvlášť, když si tam necháte trochu té červené dužiny. Nevím přesně, jak chutná šťáva pouze ze slupky, neboť já nikdy meloun až na zelené nevykoušu, nicméně věřím, že chuť se až tak příliš lišit nebude.

Melounová slupka z vás dokáže udělat lepšího milovníka. A že to není žádná hloupost z prstu vycucaná, potvrzuje i řada průzkumů. Blahodárně působí zejména na muže s mírnou až střední erektivní dysfunkcí. Ona zázračná, libido posilující, složka se nazývá aminokyselina citrulin, která je ve velkém zastoupena právě ve slupce melounu. Navíc narozdíl od Viagry nemá žádné vedlejší účinky.

Stejně tak, jak můžete být díky citrulinu čiperní v roli milovníků, budete nabití energií i pro vaše sportovní výkony, a to neplatí jen pro mužské osazenstvo, nýbrž samozřejmě i pro ženy.

Vynikající na snížení krevního tlaku je nejen slupka melounová, ale rovněž slaďoučká dužina.

Dužina melounu i jeho slupka působí na váš organismus močopudně. Navíc citrulin hraje velmi důležitou roli v močovém systému, neboť odstraňuje z krve dusík, který je pak následně močí vylučován. Právě v močovém vylučovacím systému pomáhá citrulin vytvářet aminokyselinu arginin, jejímž nedostatkem řada lidí trpí. Arginin umocňuje produkci oxidu dusnatého, který uvolňuje cévy a usnadňuje tak nejen léčbu anginy pectoris, ale i kardiovaskulárních onemocnění. Co arginin ještě umí? Pozitivně působí na růst svalů, zlepšuje hojení ran, bojuje proti únavě, stimuluje imunitní systém, léčí impotenci a pomáhá v boji proti rakovině.

Vodní meloun je studnicí lykopenu, tedy antioxidantu, který dokáže velmi účinně bojovat proti rakovině prostaty. Lykopen najdete nejen v melounech, ale především v rajčatech.

Ve slupce melounu se ukrývá velké množství zinku, který:

  • hraje významnou roli při tvorbě inzulínu
  • zlepšuje stav pleti, účinně bojuje proti akné a dalším pleťovým nedokonalostem
  • urychluje hojení ran
  • podporuje imunitní systém
  • zlepšuje náladu a zmírňuje deprese díky regulaci dopaminu
  • reguluje zastoupení vitamínu A v krvi a podílí se jejich správné funkci
  • pomáhá regulovat pH, čímž účinně bojuje proti překyselení organismu

TIP: Tělo lépe využije zinku, budete-li melounovou slupku konzumovat navečer.

A jak vlastně vypadá šťáva ze slupky?

Nic moc, však posuďte sami – prostě kalužovitá voda (od slova louže). Tato šťáva byla získána z melounu s velmi tmavě zelenou slupkou, zvolíte-li však ten světlý, zelenými odstíny žíhaný, získáte mnohem vábněji vypadající mok. Fajnovky si mohou zelenou kůru oloupat a odšťavnit jen tu světle zelenou část, šťáva pak nebude tak charakteristická po kůře. Neotálejte však s vypitím šťávy, velmi rychle totiž podléhá zkáze a každou minutou po odšťavení jakéhokoli plodu, vitamíny postupně mizí. Tak šup, šup, ať to máte rychle za sebou. Co si budeme nalhávat, chuť červené dužiny to nemá, ale nepitelné to rovněž není a pomyslete na všechny ty benefity! 🙂 Šťáva ze slupky melounu

Nakonec mi to nedalo a meloun jsem ještě slupky zbavila, abych zjistila, zda bude šťáva vypadat vábněji – a ono jo! Nicméně, chuť je snad i srovnatelná s tím brčálníkem výše :-).

Melouny bez slupkyŠťáva z melounové slupky bez slupky

TIP: Meloun si můžete klidně nakrájet na malé kousky a zmrazit, přijde vám vhod v parných letních dnech!

Kombinovat či nekombinovat? 

Já jsem rozhodně pro nekombinování. Sama jsem kdysi vyzkoušela smoothie z melounové dužiny a dalšího ovoce a mé vnitřnosti doslova spílaly! Navíc barva se velmi rychle změnila na relativně nevábně vypadající brčálník (zřejmě k tomu přispěla i rozmixovaná semínka). Pozdě jsem se dozvěděla, že meloun není vodné s čímkoli kombinovat, není dokonce žádoucí kombinovat ani dva různé druhy melounů. Meloun je vlastně takový demižón plný vody – obsahuje jí totiž víc než 91 %%.  Žaludek melouny zpracuje opravdu velmi rychle a v kombinaci s ostatním ovocem způsobuje kvašení a ztrácí tak nutriční hodnotu. Meloun byste proto měli jíst jako první a nikoli jako osvěžení až po jídle. Co si budeme nalhávat, mnoho nezasvěcených jedinců to tak dělá a myslí si, že svému tělu melounem plným vody naopak ulehčí. Chyba lávky! Meloun začne kvasit a kvašení je dobré akorát tak pro vodní kefír. Věřím, že kombinování šťávy z melounové slupky s ostatním ovocem to bude zrovna tak. Ale je to na vás, také jsem jsem nevěřila, že dvířka trouby občas pálí, dokud jsem se sama nespálila. 🙂

Jak to máte s melounovými jadérky vy?

Pečlivě je z melounu vybíráte, pořádáte s nimi škodolibé kulometné salvy nebo je zkrátka považujete za součást melounu a tak je i jíte? Ve skutečnosti je zdraví velmi prospěšné melounová jadérka konzumovat, ale ne rovnou z ovoce – abyste z nich získali maximum, doporučuje se je nechat naklíčit a poté zbavit slupky. Naklíčená, slupky zbavená a usušená melounová jadérka, jsou nejen jedlá, nýbrž proteiny napěchovaná, superpotravina. Nachází se v nich vitamín B, hořčík, mono a poly nenasycené tuky, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, záněty a riziko mozkové mrtvice a onemocnění srdce.  Naklíčená jadérka mají pochopitelně mnohem vyšší nutriční hodnoty, než ta nenaklíčená. Klíčení je takový proces, který odstraňuje z dané potraviny sloučeniny, jenž znesnadňují vstřebávání velmi hodnotných živin v jadérku se nacházejících. Takže melounové jadérko se tímto pro tělo stává mnohem lépe stravitelné.

Co dělat, když slupku nechcete jíst, odšťavnit a ani rozmixovat? 

Existují i jiné způsoby, jak s ní naložit. Slupku můžete opravdu doslova naložit do marinády, udělat chutney (poté, co odstraníte tmavě zelenou část slupky). Slupku můžete použít i při přípravě indické kari omáčky. Ve skutečnosti se jedná o speciální druh úpravy tohoto pokrmu v určitých oblastech Indie. Melounová slupka bude, v kombinaci s pikantním chilli a ostatním hřejivým kořením, příjemně nasládlým zpestřením celého pokrmu a vy můžete nechat své hosty hádat, jaká záhadná ingredience to jejich jazýček tolik rozmazluje. Že by to byl ananas? Pche, jste vedle jak ta jedle 🙂. Nebo co takhle osvěžující gazpacho? Anebo co byste řekli na kandovanou melounovou slupku? V cukru utápíme leccos – pomerančovou, citrónovou, pomelovou, grepovou slupku, ta proč ne tu melounovou?

Až zase jednou meloun vybagrujete lžící, popřemýšlejte, jestli by se s tím zbytek nedala udělat nějaká vylomenina. Vyhodit ji by byla ohromná škoda, nemyslíte?

P.S.: Pořádně si melounovou slupku omyjte!

Mimochodem, věděli jste, že se dá jíst i slupka od banánu? Víte, jaké benefity banánová slupka má? 

5 komentářů: „Co jste možná nevěděli o melounové slupce a proč ji jíst

  1. Pingback: Šťáva z melounových slupek - brydova.cz

Napsat komentář